(ANNA)

Jag vet, det låter knäppt, men jag tror att jag lider av fruktosmalabsorbtion. Det betyder att jag är känslig frukos. Sedan jag började köra paleo (ca fem veckor sedan) har min mage sparkat bakut. Värst var det i Stockholm. Den knarrar, är uppblåst, kniper, gör ont och det gör mig på riktigt dåligt humör. Igår gav jag mig fan på att hitta vad det var för fel. Jag läste om fruktosmalabsorbation och passar in, mitt i prick, i beskrivningen.

Ont i magen kan bero på för mycket frukt
Fruktsocker finns i en lång rad livsmedel. Förutom i frukt finns det i vanligt socker, godis, läsk och sylt. Problemet är att vår tunntarm inte klarar av att ta upp större mängder fruktos. Hos cirka 30 procent av befolkningen är upptaget extra dåligt. Ungefär hälften av de drabbade får symtom som uppblåsthet, diarré och knip. Tillståndet kallas fruktosmalabsorbtion.

Jag är less på att se ut så här. Känna sig gravid 24/7 är ingen hit.

IMG_20130222_141812

Så nu blir det en ny diet. Har undvikit fruktos i en dag o magen är redan bättre. Helt galet ju.

Jag ska alltså se upp med

Honung
Agavesyrup
Äpple
Päron
Mango
Persika
Vindruvor och givetvis russin

Och i stället äta

Jordgubbar
Körsbär
Plommon
Fikon
Aprikoser (färska och torkade)
Grapefrukt
Blåbär
Hallon
Banan

Känner du igen dig? Tydligen lider var tredje svensk av detta utan att veta om det. En närmare beskrivning på vad det faktiskt är jag pratar om finns här.

Jag vet att det är flera som tränar CrossFit som följer paleo. Vissta mer och vissa mindre strikt. Här är en rolig bild om olika modeller att följa. Jag har garanterat haft frukten längre ner, men det ska det bli ändring på. Jag ska äta mest grönsaker, tätt inpå följer ägg och kött.

Vilken paleo följer du?

stenalderskost.pyramid

Är ni intresserad av kost finns det en intressant artikel om paleo här