Europafinalen av CrossFit Games avgjordes i Köpenhamn den gångna helgen. I Ballerup Super Arena samlades de 48 bäst placerade kvinnorna och 48 bäst placerade männen från hela Europa från Crossfit Open som avgjordes tidigare i vår. Här fanns även de 30 bäst placerade lagen (3 kvinnor och 3 män). De fightades alla om platser till den stora finalen och de som kan kallas CrossFit VM, dvs Crossfit Games i USA senare i sommar.

På plats under tävlingarna fanns även Eurosport som sände delar av tävlingarna under helgen. Tävlingarna bestod av totalt 7 Events eller WODar som genomfördes under tre dagar. Varje heat hade 12 deltagare och en tydlig time cap så att tidsschemat skulle hålla.

På damsidan dominerade Samantha Briggs från UK helt enligt plan. Hon imponerade speciellt med sin uthållighet och sina grymma gymnastiska skills. Hon utmanades främst av svenska Caroline Fryklund från CrossFit Kalmar. Caroline knep en andra plats och säkrade därmed en plats på CrossFit Games.

Kul att se var även Oxana Slivenko, nybliven Europamästareibtyngdlyftning som kvalat in till Regionals. Hon lekte hem segern i heatet där man skulle hitta sitt 3RM overhead squat. Slivenko hade inga problem med att få  upp 200 pounds. Heaten med kroppsviktsövningar och kondition var hon dock helt såld på.

Damer som gick vidare till Games:

1. Sam Briggs (13 points)

2. Caroline Fryklund (30 points)

3. Katrin Tanja Davidsdottir (39 points)

Bland herrarna var det en stenhård kamp mellan det fiska monstret Miko Salo och ungerska Lacee Kovacs. Även svenska Lukas Högberg från CrossFit Solid var med och fightades i toppen men brände ut sig under dag två och genomförde ej sista heatet. Bäste svensk blev istället Marcis Herou från CrossFit Falun som slutade på en 23:e plats. Herrarna Kovaz och Salo kommer nog hävda sig mkt bra även på Games.

Vidare till Games:

1. Lacee Kovacs (25 points)

2. Mikko Salo (33 points)

3. Frederik Aegidius (54 points)

4. Mikko Aronpaa (55 points)*

Bland lagen fick vi äntligen en svensk seger i och med Team Reebok CrossFit Nordic som stod som slutsegrare. Med i laget fanns bl.a. tidigare CrossFit Games deltagarna Jenny Jacobssen och Numi Katrinarson.

Följande lag kvalificerade sig till Games:

CrossFit Nordic

Team Thor (CrossFit Stoodin)

CrossFit Reykjavik

Skandinaverna dominerade stort bland deltagarna och även bland publiken. Ska bli skoj att se hur konkurrensen förändras då sporten spridit sig bättre till övriga Europa. Sammanfattningsvis var det tre dagar med riktigt mycket träningsinspiration och imponerande människor. Det var svårt att bara sitta stilla i flera dagar och se på hur deltagarna kämpade och hade roligt. Extra kul även att se lagtävlingarna där deltagarna kämpar för varandra och delar med- och motgångar. De bästa atleterna imponerar grymt med sin styrka och allsidighet. WODsen som stod på schemat var inget att leka med. Här är hela programmet och wodarna som kördes> 

Som sagt, riktigt inspirerande tre dagar. Nästa år vore det kul att dra ner med ett större gäng från Holistic. Kanske har vi tom någon deltagare eller ett team med redan nästa år…?

Läs mer om tävlingarna på CrossFit Games egna sammanställning. 

IMG_6885 IMG_6891 IMG_6966 IMG_6926 IMG_6920 IMG_6900 IMG_6894