(ANNA)

Hej! Jag vet att det var längesedan men här kommer utvärderingen av periodiska fastan som jag körde i 18 dagar. Upplägg: äter under 8 timmar av dygnet och fastar under 16. Under tiden du fastar befinner du dig i din ”matlucka”, när du har den kan variera. Ta det som passar ditt dagliga schema. Viktigt att tänka på är att efter hård träning ska du äta ett stort mål mat. Jag som oftast tränar på kvällen åt jag mellan 12-20Anledningen till detta är  flera; sluta småäta, komma i fas med måltiderna, äta ordentligt men mer sällan, maxa kroppens energiuppladdning och återhämtningsstadie, öka i muskelmassa, tappa överblivet fett och vätska (inför ex fitnesstävling) osv..

Jag är ingen expert men har läst mycket om pf och länge varit sugen på att testa. Kände att det var dags!

Du som tränar hårt under din pf bör ha bra koll på din kropp, annars är det som upplagt för att gå in i väggen, må illa eller liknande. Fick även tips från Tobbe att knapra BCAA eller EAA, essentiella aminosyror, innan passet (ämnen som tas upp snabbt så att dina muskler inte bryts ner).

Det är extra viktigt att äta bra råvaror och helst inte dra ner på mängden kalorier, utan äta mycket under lunch, ha två rejäla mellanmål och sedan en stor, protein- och kolhydratsfull middag. Varierad kost och mycket vatten. Under fastan var det enbart kaffe, örtte och vatten (citronvatten på morgonen) som gällde.

Så, vad är resultatet?

Se själva!

PhotoGrid_1369099367370

Jag må vara svårimponerad men jag hade förväntat mig ett större resultat. Min vikt har hållt sig stabil under hela tiden, drygt 57 kg på morgon och 58 på kvällen. Till en början var jag väldigt trött, speciellt efter att jag åt. Jag kunde somna efter lunch av ren utmattning för att all energi gick till magen (lite häftigt ändå). Jag kände också av hur mitt blodsocker föll fort, mitt humör kunde sticka iväg då och då, coh precis innan lunch var jag till en början väldigt trött. Dock sov jag nog bättre om natten.
Största skillnaden var att min hunger minskade. Jag har inte alls samma behov av mellanmål. Tanken på att inte äta frukost går verkligen emot mina principer, det var den största utmaningen, men efter två veckor kändes det ok. Ganska skönt att inte stressa upp för att slänga ihop ägg, sallad och bacon haha. Vissa gånger kände jag mig snurrig under träningen, högintersiv crossfit är väl inte optimalt för en kropp som inte fått näring på närmare 16 timmar, dock kunde jag lätt springa en mil på lugnt tempo.

En kort sammanfattning

+
(Framför allt efter tio dagar)
Smååt nästan aldrig
Tappade sötsug helt
Åt större, rejälare måltider
Hunger minskade
Höll stabil vikt
Sov bättre
Hade mer tid på morgonen
Drack mer vatten
Ökade i muskelmassa
Roligt att testa


(Under de första tio dagarna)
Trött
Somnade efter lunchen
Mitt humör svängde
Orkade inte ta ut mig på träningen
Hunger
(Allmät)
Måste planera mat och träning
Ibland stressigt att ”hinna äta”
Tider att förhålla sig till

Vad är då summan av kardemumman?
– Jag tror att det andra som inte har bra matrutiner, äter sötsaker och inte tränar kan pf vara en bra start att komma igång med sitt ”nya liv”. Du tvingas få rutin och äta bra när du väl ska äta. För mig som redan äter hälsosamt, tränar mycket och inte har allt för stora mängder fett att bli av med blir resultaten där efter – inte stora. Dock tycker jag att jag tappat lite kroppsmassa på bilderna (svårt att se jag vet) och med tanke på att min vikt var den samma borde jag ökat i muskelmassa. Jag kommer nog inte göra det här igen, men det var kul att testa och se vad min kropp svarade på en pf. Jag kan aboslut rekommendera det till fler som gillar utmaningar (Linn kanske?)

Tjo!