En av frågorna vi ställer till alla nya medlemmar är ”vad har du för mål med träningen?” Det gör vi för att få en bild över vad personen är ute efter så att vi på bästa sätt kan hjälpa denna att nå sina mål.

I flera fall är det en rätt svår fråga att svara på och många blir faktiskt lite överrumplade av frågan. Det handlar nog inte om att man inte vet svaret utan snarare om att man inte vet exakt hur man ska formulera målsättningen.

Efter viss betänketid är ofta det första svaret att målet med träningen helt enkelt att komma igång med träningen och hitta till en rolig träningsform.

Om man gräver lite djupare i det svaret så kan målen så klart variera mycket mellan olika personer. Någon vill gå ner i vikt lite. Någon vill forma om kroppen. En annan vill känna sig starkare. Medan någon vill bli smärtfri och känna sig lite rörligare. Och i princip alla vill se bra ut nakna (även om det sällan är det uttalade målet).

Oavsett vad du har för mål med din träning så finns det några parametrar som vi upptäckt funkar väldigt bra för att ta dig till målet och hjälper dig att orka kämpa även om det ibland känns tufft.

Här är några tips på hur du kan tänka kring att sätta upp mål med din träning som vi sett funkar i väldigt många fall.

1 Dela med dig av ditt mål
Dela med dig till människor som du vet kommer att stötta dig. Till exempel till vänner, familj, träningskompisar eller varför inte på facebook (och får du negg-kommentarer vet du vilka du kan ta bort från din lista). Alla vill vi hålla det vi lovar och det funkar även så med målsättningar. Lova dina vänner att du ska träna tre gånger/vecka de närmsta halvåret och be vännerna att regelbundet fråga dig hur det går.

2 Planera lite ”fegt”
Det är bättre att ha som mål att träna tre gånger/vecka och uppnå det än att ha som mål att träna fem gånger/vecka och inte orka med det. Har du som mål att köra tre gånger och lyckas pricka in fyra pass någon vecka kommer du känna dig asnöjd. Om du däremot har som mål att köra fem gånger och någon vecka bara får in fyra pass kommer du känna dig besviken. Asnöjd=lättare att hålla motivationen. Missnöjd=svårt att hålla motivationen.

3 Undvik höga toppar och djupa dalar
Det är bättre att träna tre dagar/veckan 52 veckor om året än att träna fem dagar/vecka under hösten för att sedan vara borta i två månader innan man kommer igång igen. Kontinuitet är nyckeln. Inte höga toppar och djupa dalar.

4 Sätt upp ett delmål som är relativt enkelt att nå
Det är viktigt att få en ganska snabb framgång för att kunna checka av något redan i början. Det skapar en bra känsla vilket kommer att motivera dig att fortsätta och att sikta mot nästa mål.