Vad är en bra coach?

I en tid full av instagramcoacher, ”hälsoexperter” och självutnämnda PTs kan det vara intressant att reflektera kring vad en ”bra” coach egentligen har för egenskaper. Så klart är det väldigt mycket upp till var och en vad man föredrar, men här är min take på de hela. Jag baserar det här på vad jag sett funkar bra och mindre bra under de sex åren som jag drivit CrossFit Holistic och de crossfitboxar och träningsanläggningar som jag besökt runtom i Europa och USA.

Kunnig
Man måste helt enkelt ha belägg för de man lär ut. Kunskap behöver nödvändigtvis inte vara ett visst typ av certifikat eller en erkänd utbildning (även om det sällan skadar) utan kan absolut tillförskaffas via egna erfarenheter. Om man själv lyckats med sin fitness/hälsa eller presterat på en hög nivå och omgivit sig i såna miljöer har man ofta ovärderlig kunskap att dela med sig av.

Man bör även veta vad hållbar träning är. Träning som får dig att utvecklas över tid. Små framsteg redan idag, framsteg nästa månad, framsteg flera år framöver. En träning som gör din kropp redo att leva aktivt för resten av ditt liv. Motsatsen till detta är coachen vars enda mål är att få varenda deltagare att ligga halvt död med spyan i halsen efter v-a-r-j-e pass. Att träna skiten ur folk är inte svårt, det klarar i princip vilken tomte som helst. Men att förstå vikten av balanserad träning för en långsiktighet är sjukt viktigt.

Ödmjuk
Kunskap är viktig men lika viktigt är att veta var ens kunskap tar slut. När man helt enkelt måste hänvisa någon vidare till den som kan saker bättre. En coach som ärligt vågar hänvisa vidare och erkänna att något ligger utanför dennes kompetensområde höjer trovärdigheten för coachen. Så fort någon har ”svar på allt” så börjar i alla fall jag få dåliga vibbar.

Därför är vi på Holistic snabba på att skicka våra medlemmar till fysios och liknande då det är regelrätta skador man har bekymmer med. Sådant som vi inte är bäst på att lösa. Då är det bättre att hänvisa till den som är just bäst på det och själv hålla sig till sitt eget expertområde. Det skapar trovärdighet hos en coach.

Utmanar
En duktig coach får dig att våga prova nya saker. Att överträffa dig själv. Att pusha dig till prestationer du själv inte trodde på. Får dig att ta ut dig på ett sätt du inte klarat av på egen hand. Hur detta sker måste se olika ut beroende på vem man har framför sig. Någon behöver piskan och någon behöver moroten och någon behöver bli piskad med en morot… Det för oss till nästa punkt:

Social skills
Förmågan att känna av vilken typ av person man har framför sig och justera kommunikationen och agerandet därefter. Få kunden att känna sig bekväm och avslappnad. Först då kan vi lära ut saker och nå fram med vår kunskap.

Hur detta ser ut för just dig vet bara du. Vissa använder humor, vissa använder pepp, vissa använder kunskap. De mesta funkar. Bara du är dig själv. Våga vara dig själv. I vissa fall kan det till och med vara bra att vara en överdriven version av dig själv. Boosta på de sidor som du är bekväm med och de som kännetecknar dig.

Snart drar jag och mina två kollegor Marcus och Kim iväg på Coaches Congress i Stockholm. Där samlas några av Europas vassaste boxägare och coacher för att utbyta erfarenheter med varandra . Vi lär oss av varandras framgångar och misstag. Diskuterar och tar till oss ny kunskap. Ständig utveckling mot att bli ännu bättre coacher.

Vad är en ”bra” coach enligt dig? Kommentera gärna!

Daniel,
CrossFit Holistic